196-197.qxd

Feldolgozás
Munkalap:
* Púrim ünnepe:
A rejtvény textusai:
Járjatok utána, milyen szokások kapcsolódnak a zsidó Púrim ünnepéhez! (Lásd többek Hálát adok az Úrnak teljes szívembõl… Megismertette magát az Úr, igazságot szolgáltatott. között: http://www.zsido.com/purim/index.html) A bûnöst saját kezének mûve ejti csapdába. (Zsolt 9,2.17) Néhányat játékosan feleleveníthetünk, illetve tovább játszhatunk. (Lásd a kisiskolások Mert az Úr szeme az igazakon van, és füle az õ könyörgésükre figyel, az Úr arca pedig a gonoszt cselekvõk ellen fordul. De ki az, aki bántalmaz titeket, ha buzgón igyekeztek a jóra? • Púrimi szokás, hogy adományt adnak a szegényeknek, ajándékot küldenek a barátoknak.
Mi is megtarthatjuk ezt valamelyik jeles napon (Mikulás, Karácsony, Húsvét), vagy egyfarsang környékén kinevezett Sors-napon. Aznap valamit adni kell legalább két szegény Aranymondás:
rászorulónak, illetve ajándékot kell küldeni legalább egy barátnak (ez általában valami * …hogyan tudnám elnézni azt a veszedelmet, amely népemre vár, és hogyan tudnám elnézni rokonaim pusztulását? (Eszt 8,6) • Púrimi sütemény a derelyéhez hasonló Hámán-táska (Hámán-füle). Érdemes kipróbálni.
* vagy az elõbb idézett Zsolt 9,17 (aláhúzva) (Forrás: http://www.zsido.hu/receptek/desszertek.htm)"Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztõ, 10 dkg cukor, só, reszelt Üzenet elmélyítése / egyéb ötletek:
citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék.
* Önvédelmi harc:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztõvel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a • A zsidók lehetõséget kaptak arra, hogy megvédjék magukat a támadásokkal szemben.
citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen.
Ezt ki is használták. Nem volt ez túl kegyetlen? Kinyújtjuk, és háromszögletû darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, Mi történhetett volna, ha a zsidók nem élnek a törvény adta védelem lehetõségével? Miért félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra a támadás jelentette itt a védelmet? (Gondolj a késõbbiekre! Mi van, ha számottevõ sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket zsidóellenes erõk maradnak a birodalomban, illetve a királyi udvarban?) középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk." Miért nem nyúltak hozzá a zsidók a zsákmányhoz? Mire adtak volna okot, ha mégis • Púrimi szokás a jelmezes színpadi játék is, amelynek során kifigurázzák a tekintélyeket.
Ez azt érzékelteti, hogy a látszat csal, Isten útjai kifürkészhetetlenek. Fontos beszélgetnünk a gonosz támadásokkal szembeni védelem lehetõségérõl ma is. Játsszuk el mi is jelmezes játékként az öntelt Hámán megszégyenülését az otthoni Megvédheted-e magad, ha valaki támad téged? dicsekedéstõl a szomorú hazatérésig! A kitüntetés "átadása", vagyis a város terén való Van-e különbség a megérdemelt és az ártatlanul elszenvedett támadás között? díszmenet valódi népünnepéllyé válhat.
Szabad-e valakit megtámadni mindenféle indok nélkül? * Nemzeti ünnepeink:
Szabad-e önkényesen büntetést kiosztani valakinek, aki megtámadott téged? Milyen nemzeti ünnepeink vannak? Hogyan ünnepeljük ezeket? • A magyar nemzet szintén átélhette többször is élet-halál harcát. Ez történt az 1848-49- Melyik emlékeztet leginkább a púrim ünnepére? Miért? es szabadságharc idején is, ami jogos önvédelmi harc volt, nem kis emberáldozattal.
Március 15-i ünnepségeken legtöbbször elhangzik a Nemzeti dal és a 12 pont ("Mit kíván Idézzük fel az eseményeit! Petõfi így ír errõl Szörnyû idõ c. versében (1. és 3. versszak): a magyar nemzet"). Fel tudod-e idézni valamelyiket? Miért fontosak ezek? Miért kellidõrõl idõre emlékezni a múlt sorsfordító eseményeire? Hogyan tudnánk egy-egy nemzeti ünnepet még emlékezetesebbé tenni? Hogyan tudnánk a megemlékezést gyülekezeti körben is megélni? Hiszen Isten gondviselése, kegyelme nem választható el sorskérdéseinktõl.

Source: http://www.kateteka.hu/sites/default/files/bibliai_feladattar/pdf/196-197_5.pdf

Microsoft word - asthme3_dcorr

Pfeifende Atmung ASTHMA und SPASTISCHE BRONCHITIS Asthma ist die häufigste chronische Krankheit bei Schulkindern. Spastische Bronchitis tritt verbreitet im Vorschulalter auf und kann eine erste Form von Asthma oder einer anderen Erkrankung sein. Bei beiden sind die Bronchien überempfindlich und reagieren auf verschiedene Reizstoffe, was zu einer Entzündung in den Bronchien

thediagram.com

E. cut her dose from twenty milligrams to ten, then five. Still she got zaps1 that ran from her heel to her tailbone, and up her elbow to her armpit,and alongside her spine. Turning her head made them flit across her shoulders. Like a whack on the funny bone, she said to K. She had nausea, at night, when she lay down and stretched her arms to still the bed.2She got up at six, when the turning o

Copyright © 2018 Predicting Disease Pdf